elo
podzielę się z wami moim małym udogodnieniem
jak wiemy miejsce zapalniczki w OI jest ciężkie do np ładowania telefonu czy też nawigacji więc postanowiłem coś z tym zrobić
(ci co mają w tym miejscu podgrzewanie foteli - sorry ja nie mam.)
potrzebujemy
-trochę cierpliwości
-zaślepkę
-jakąś ładowarkę z gniazda zapalniczki > usb
-klej (ja użyłem takiego na gorąco z 'pistoletu' )
-jakieś gniazda usb najlepiej płaskie
na pierwszym zdjęciu widać że miałem takie z pinami z dołu - ciężko było by je wsadzić w wykrojony otwór więc po dłuższych poszukiwaniach na focie 2 i 3 widać potem te porty których faktycznie użyłem - z pinami z tyłu i bez tego białego "plastiku" który też pogrubiał port z jednej strony(z pierwszego zdjęcia)
troche zabawy miałem z wicięciem tych portów co znalazłem później - całe zalane w gumie ale było warto :lol:
-trochę kabelków itp
-dobrze jak ja mieć kogoś kto na frezarce wytnie otworek/otworki jak mi (choć nawiercenie i zrobienie tego pilniczkiem jest także możliwe, trzeba tylko tej cierpliwości ciut więcej )
jak dla mnie efekt ekstra
podłączyłem to pod kostkę radia - prądu nie bierze prawie wcale a wyłącza się na wszelki po wyjęciu kluczyka
generalnie sprawa dość prosta nie ma co tu opisywać - fotki poniżej
Dobra robota ;-) jak bym się pozbyć pipsztoka od lpg to w sumie też mógłbym zamontować w tym miejscu. Czy mi się wydaje czy tylko tak zdjęcie zrobiło ze jak by ciut ciemniejszy odcień tej zaślepki?
Było : Skoda Favorit 1.3 LPG
Peugeot 306 1.9 D
Daewoo Nubira II kombi 2.0 LPG
VW Polo 1.4 PB
Daewoo Nexia 1.5 LPG
ciemno już było jak skończyłem i pstrykałem więc dioda z telefonu doświetliła i tak wyszło
za dnia wygląda normalniej/podobniej
ale przyjrzyj się swojej - te zaslepki takie są -ciutkę inne niż te pozostałe przyciski
edit
zmieniłem na fotkę w dzień
[ Dodano: Nie 27 Kwi, 14 22:16 ]
z powodu paru pytań na pw udało mi się znaleźć jakie gniazdka wykorzystałem / najlepiej wykorzystać z tego powodu że są równego wymiaru i fajnie / bezproblemowo wchodzą w otworek
ja je wytargałem z jakiegoś złomu elektronicznego ja na focie
ale
najprawdopodobniej to USB-1A20-P
dostępne np tu
-dobrze jak ja mieć kogoś kto na frezarce wytnie otworek/otworki jak mi (choć nawiercenie i zrobienie tego pilniczkiem jest także możliwe, trzeba tylko tej cierpliwości ciut więcej )
jak dla mnie efekt ekstra
podłączyłem to pod kostkę radia - prądu nie bierze prawie wcale a wyłącza się na wszelki po wyjęciu kluczyka
no temu zanim wziąłem się za robotę na wszelki orientowałem się na forum w giełda cz nie ma problemu z zakupem takiej gdyby coś
znalazłem ze 3 osoby co po 10zł były skłonne to sprzedać więc bez większych oporów wziąłem się do roboty wiedząc ze w razie czego nie ma problemu z zakupem następnej
na szczęście nie było potrzeby =]
świecenie mi nie przeszkadza
też zastanawiałem się czy nie polakierować tego na czarny czy coś ale na żywo naprawdę fajnie to wygląda i zostawiłem
no całkiem nieźle tym bardziej że ta zaślepka taka wklęsła
niech ich w tej skodzie... :P
w octavii znów jest wypukła i też nie wiedziałem jak to zrobić żeby było ok
ale w końcu z chłopakami z narzędziowni uznaliśmy że lepiej na tym równym fragmencie z dołu
i fajnie wyszło ;]
A mam pytanie czysto techniczne, jak podpinałeś kabelki? Czerwony plus, czarny minus?A co z kabelkami "data"?Zwierałeś je ze są czy są wolne...różne opinie krążą po necie więc wolę się zapytać kogoś u kogo działa ładowanie :szeroki_usmiech
teoretycznie tak wystarczył by + i - ale ja wyszedłem z założenia że polutuje wszystkie piny w gnieździe usb z tymi w gnieździe tej 'przetworniczki 12v-usb' ze zdjęcia pierwszego - nie wiem czy w niej te piny są jakoś podpięte/zmostkowane czy nie (wątpie) nie sprawdzałem zrobiłem 1do1
d00lar, mi bardziej chodzi o drugi koniec kabla, ale ok, też tak sądziłem jak napisałeś i dziś sprawdziłem....zarówno na zwartych i rozwartych kablach "data" mamy 12V na USB. Teraz tylko zostaje mi to przetestować i wpiać się w instalację zapalniczki i doprowadzić gniazdo USB do popielniczki, tak aby ładnie się chowało :diabelski_usmiech
a ja mam pytanko czy to można jakoś z radiem zintegrować ???? tak żeby muzyka np z pena leciała w radiu?? no i jak to podłączyć będę wdzięczny za odpowiedź i ewentualnie jakieś zdjęcia poglądowe
no jak masz jakieś radio które otwiera usb i ma wejście to bez problemu w przeciwnym razie raczej ciężko
musiał byś tam gdzieś jakos podpiąć http://allegro.pl/transmiter-fm-8gb-...218547784.html np takie coś z na sztywno ustawioną stacją itp
do zrobienia ale to raczej temat na osobny wątek :P
@d00lar mam pytanie jak się sprawuje użyta ładowarka? Bo mam kilka takich i powiem szczerze że to tania chińszczyzna i strasznie sieje w radiu. Wczoraj przeniosłem przełącznik lpg więc zaślepka wolna i czeka na na montaż :P tym bardziej że ma dziurę która szpeci więc muszę zrobić jak najszybciej. Mam fajną przetwornice 4xUSB ale trochę za duża i będzie problem z wmontowaniem jej w zaślepkę a poza tym nie wiem jak z sianiem w radiu. Myślę że wykorzystam sprawdzoną ładowarkę nokii DC-20 , ma dwa porty po 1A, ale nie będę jej rozbierał, w zaślepce zamontuje tylko przewody i będą wpinane do ładowarki która będzie w rozdzielaczu pod kierownicą, będzie na tyle wygodne że w każdej chwili będzie można zmienić ładowarkę na np mocniejszą itp. Ale póki co to tylko moje zamysły, zobaczę co przyniesie realizacja. Postaram się wrzucić jakieś fotki by to było bardziej przejrzyste
Było : Skoda Favorit 1.3 LPG
Peugeot 306 1.9 D
Daewoo Nubira II kombi 2.0 LPG
VW Polo 1.4 PB
Daewoo Nexia 1.5 LPG
Koledzy gdzie można ewentualnie w innym miejscu się wpiąć w instalację, żeby było to na innym obwodzie niż radio, ale żeby rozłączało prąd po wyjęciu kluczyka ze stacyjki ?
Jak pisał kolegaQstachu, mam problem ze strasznie siejącą ładowarką, kupiłem już inna zdecydowanie lepszą jakościowo lecz chciałbym mieć pewność, że sytuacja się nie powtórzy.
Koledzy gdzie można ewentualnie w innym miejscu się wpiąć w instalację, żeby było to na innym obwodzie niż radio, ale żeby rozłączało prąd po wyjęciu kluczyka ze stacyjki ?
Jak pisał kolegaQstachu, mam problem ze strasznie siejącą ładowarką, kupiłem już inna zdecydowanie lepszą jakościowo lecz chciałbym mieć pewność, że sytuacja się nie powtórzy.
Może razem gdy włączysz światła w aucie taką możliwość masz w podświetleniu zapalniczki, gdy włączysz prądu nie ma w obwodzie
Komentarz